Az e-konyveles.com mérlegképes könyvelői az alábbi cikkel igyekeznek bővíteni az Önök látókörét adózással, könyveléssel, bérszámfejtéssel kapcsolatosan.

Számos olyan adóellenőrzés létezik, amelyben az volt az ember érzése, hogy az adóhatóság szinte elvárja, hogy a kisebb vállalkozások a multikkal üzleteljenek. Tőlük szerezzék be a szükséges áruk, nekik értékesítsenek, hiszen általában velük nincs semmiféle komolyabb gond. Ezzel szemben, aki esetlegesen kisvállalkozástól szerez be árut, annak számolnia kell azzal, hogy a szállító adópapírjaival talán problémák lehetnek.

Egy kisvállalkozás számlája mindig „problémássá” tehető: számtalan olyan adóüggyel is találkoztam már, ahol adószám, cégbejegyzés rendben volt, a befogadott számla mégsem hitelesíttetett az adóhatóság által, mert „adóbevallási kötelezettségének” nem tett eleget. Ha mégis, akkor vagy a számlatömbje problémás, esetleg nem a megfelelő személy írta alá, vagy éppen a számlanyilvántartása hiányos vagy teljesen hiányzik. Mondani sem kell, hogy e kérdések okai között van a jogosulatlan áfa visszaigénylés megállapíthatósága, és az igen magas bírság kiszabása. Ezzel mindössze arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az üzleti partner megválasztásának fontos adózási szempontjai is vannak.

Az addig számunkra ismeretlen partnert szabályosan priorálni kell, pontosan úgy, ahogy a hatóságok is kérik a büntetlen, vagy a köztartozás nélküli adózási előélet igazolását. Az a minimum, hogy hatályos cégkivonat, vállalkozói igazolvány, adóbejelentkezés elkérve és hozzájárulással lefénymásolva, és megőrzésre a következő adóellenőrzésig eltéve, nehogy gond ebből legyen. Ha bizonytalanak vagyunk, még a személyi igazolvány is bevonható ebbe a körbe, készülve a „nem létező személy”-re vonatkozó ütőkártya kivédésére. Mindezek után egy adószámellenőrzést is kell elvégezni – akár az adóhivatal honlapján.

Erre mondják a vállalkozók, hogy ők nem magánnyomozók, nem az a feladatuk, hogy szabálytalanságok után kutakodjanak, és azokat felderítsék – hanem végezzék a saját dolgukat. Kétségtelen, van ebben igazság – azonban törvényeink olyanok, hogy ezt a védekezést nem fogadják el, így a vállalkozók mégis kénytelenek valamilyen módon ezt a kis „nyomozást” véghezvinni.

 

www.e-konyveles.com
Mobil: 20/391-40-10
sales@e-konyveles.com