A vállalkozás indítását megelőzően jelentős döntést képvisel a társasági forma választása. A BKS&Partners Kft. budapesti könyvelőiroda konyvelői és jogásza az alábbi szösszenettel próbál segíteni Önöknek a választásban.

Sok esetben felmerül a kérdés vállalkozás indítása során, hogy melyik társasági forma a megfelelőbb a társaság működése szempontjából. Ilyenkor több szempontot érdemes figyelembe venni, első körben a tulajdonosok felelősség vállalása, a Kft. mint a nevéből is adódik korlátolt felelősséget feltételez, bizonyos eseteket kivéve, ezeket a társasági törvény tartalmazza de általában a cég működésével kapcsolatos szándékosan elkövetett bűncselekményeket jelenti. Alapesetben a tulajdonosok csak a vagyoni hozzájárulásuk erejéig felelnek ill. a cég vagyona, amely még az alapját képezheti különböző eljárásoknak. Kivétetek esetén, általában a magán vagyonukkal is felelnek az érintettek, de ennek megállapítása az eljáró hatóságok jogköre.

A betéti társaság esetében a beltag teljes magán vagyonával felelős és nem csak kivételes esetekben, hanem alapesetben is. A kültag viszont csak a betétjének a mértékéig felelős. Ebből következően Bt. legalább kettő tag alapíthat, míg Kft. esetében létezik az egy személyes Kft. intézménye.

Második körbe tartoznak a költségek, Bt. esetén jóval kisebbek, bár nem a bejegyzés költségi, hanem a vagyoni hozzájárulás mértéke, mert a saját vagyonával felel és emiatt megengedőbb a szabályozás. Akár 1 Ft. is lehet a vagyoni betét összege.

 

Szükséges adatok

  • Tagok neve és adatai (személyigazolvány szám, anyja neve, születési hely idő, személyi szám – lakcím)
  • Cég tervezett neve (cégalapításkor célszerű több variációt is kidolgozni, arra az esetre ha a cégkizárólagosság bármelyiknek akadálya)
  • Vagyoni betét (akár 1 Ft.)
  • Képviselő (cégvezető) neve (ha nem azonos a beltaggal akkor adatai is)
  • Székhely címe
  • Telephely címe
  • Fő tevékenységi kör  

Betéti társasági formát jellemzően családi vállalkozások használnak, a bizalom is nagyobb ezen társasági formával kapcsolatban a köztudatban.

 

 

Vezető tisztségviselők:

A korlátolt felelősségű társaság ügyvezetését egy vagy több ügyvezető látja el. Vezető tisztségviselő - a közkereseti és a betéti társaság kivételével - csak természetes személy lehet. A vezető tisztségviselő a társaság belső működése körében a társasággal, illetve annak testületeivel, valamint más tisztségviselőivel kapcsolatos feladatait csak személyesen láthatja el, képviseletnek nincs helye.

A vezető tisztségviselőt e minőségében megillető jogokra és az őt terhelő kötelezettségekre a Ptk. megbízásra vonatkozó szabályait (társasági jogi jogviszony) vagy a munkaviszonyra irányadó szabályokat kell alkalmazni.

A vezető tisztséget - ha a társasági szerződés eltérően nem rendelkezik - nem láthatja el munkaviszonyban az egyszemélyes gazdasági társaság tagja, illetve a közkereseti és a betéti társaság üzletvezetésre egyedül jogosult tagja.

FIGYELEM! Ez azt jelenti, hogy ha a létesítő okiratban eltérően rendelkezik, akkor lehet munkaviszonyban az egyszemélyes gazdasági társaság tagja is. Ebben az esetben azonban nem lehet a szerződésmintát alkalmazni, így csak az illeték 100.000.- Ft egy cégbejegyzési eljárásban.

Gyakorlatban jóval elterjedtebb a Kft. alapítása a felelősség és az egy személyes forma miatt.

 

www.e-konyveles.com
Mobil: 20/391-40-10
sales@e-konyveles.com